Aktiviteter

Julhälsning från Skandinaviska Turistkyrkan i Puerto de la Cruz

 
En intensiv och spännande höst ligger nu bakom oss. Det har varit uppstart för Christer och mej som nytt teamledarpar. Vi har fått en fantastiskt fin inskolning i den nya uppgiften av dem som verkat på plats några säsonger, Gunilla Andersson samt Berit och Gunnar Fhager. Britt-Marie och Mats Gunnarsson lämnade ett välskött pastorat och vi har fått förvalta det förtroende som de byggt upp tillsammans med teamet på bästa sätt.

Under sommaren har renoveringsarbeten utförts i kyrkan. Trekammarbrunn har installerats och avloppet fungerar nu som det ska. 
Taket i församlingssalen har sänkts och försetts med starkare ljus samt akustikplattor. Ljud och ljusmiljön är nu betydligt bättre. 
Kyrkans dynor har under åren drabbats av tidens tand och ett beslut togs att under hösten klä om, först dynorna som används utomhus, och sedan även de många i kyrksalen. En insamling för att täcka kostnaden för detta startade och pågår ännu. Gunnar Fhager fann ett familjeföretag som åtog sig arbetet. De gör ett gott arbete även om det tar lite tid. Vi hoppas ha alla dynorna på plats i början av det nya året. Vår gode granne Lasse Larsson bistår med mycket praktisk hjälp, bland annat körning till detta familjeföretag långt upp i bergen. 

Höstens verksamheten har präglats av många gudstjänster och samlingar, mycket sång och musik, vittnesbörd om Guds kärlek, bön för situationer och enskilda människor, samkväm och goda stunder runt kaffeborden. Vi är glada över att, två gånger i veckan, få presentera kyrkans verksamhet för Turistgrupper som under sin första stadsvandring med guide stannar till vid kyrkan och får välkomstsång och inbjudan till caféet och samlingar i kyrkan. Många återvänder redan samma dag för en kopp kaffe och en kanelbulle. Det finns ett förtroendefullt samarbete med guiderna i de olika resebyråerna.

Vi har ett gott samarbete med de övriga språkgrupperna som verkar i kyrkan. Andra advent firades en stor gemensam gudstjänst där alla språkgrupperna kom samman. Gudstjänsten planerades av pastorer och musiker. Kyrkan fylldes till sista plats av skandinaver, tyskar, finländare, engelsmän och spanjorer. Alla grupperna bar fram gåvor till kyrkkaffet och det var ett belåtet mingel efter  gudstjänsten. 

Varje dag är caféet öppet och det serveras nybakade bullar. Vädret har tillåtit att gästerna kunnat sitta utomhus nästan varje dag.
En vecka drog regn och stormvindar över ön. Det regnade våldsamt och vinden låg på mot ytterväggen vid kyrktrappan. Efter några dagar upptäcktes fuktskada i gästrummet i kyrkans lägenhet. Skadan är nu åtgärdad men inneväggen väntar på att bli återställd. 

En dag i veckan erbjuder vi en sopplunch, bestående av ärtsoppa eller grönsakssoppa samt pannkakor med sylt och grädde.
Ärtorna läggs i blöt redan på onsdagkvällen och tidigt på torsdagsmorgonen är Gunilla och Berit igång med att koka soppa, göra pannkakssmet, sätta fram bröd, smör och ost. Borden har vi ställt iordning redan kvällen innan. Strax före tolv sitter hungriga gäster och väntar på att dörrarna ska öppnas. Då har också våra oumbärliga volontärer intagit sina platser. Gerd fyller tallrikarna med soppa, Gunnel gräddar pannkakor i glashuset, Kjell serverar med sylt och grädde. Gästerna kommer i en strid ström och sopprekord slogs när över 100 människor bespisades. Då är det bra att ha välsignat maten så att den räcker alltid till alla och envar.

Det har kommit gäster och berikat med programinslag i gudstjänster och kvällssamlingar. Teddy Lundberg har haft två uppskattade kvällskonserter. En kväll visade Anders Kammensjö  bilder från makarnas tid som utsända till Nepal där Smyrnakyrkan i Göteborg sedan många år bedriver missionsarbete. Gunnar Fhager har intervjuat Sven Bryngelsson om fiskarens resor över stora vatten. En småregnig onsdagkväll i november fick vi härligt besök av fyra Uckuleledamer från Stenungsund, Tjörn och Västra Frölunda. Tänk vad man kan bli varm i hjärtat av strängmusik och trosvissa sånger!
Styrelsens representant Gun-Britt Olofsson kom tillsammans med maken Åke och gjorde en uppskattad insats i caféet samt gav en hälsning i söndagens gudstjänst. Åke Olofsson och Christer Andréas samspelade i ett program omkring kända sångers författare. Christer har bjudit på flera sångkvällar med olika teman alltifrån Hela kyrkan sjunger till Sånger i advent. 

Detta var några axplock ur höstens verksamhet här i Puerto de la Cruz. Jag försöker, förutom att hålla hemsidan uppdaterad, ge korta dagsnotiser på Facebooksidan som går att söka på Skandinaviska Turistkyrkan Puerto del la Cruz. 
Vi vill tacka dej som understöder verksamheten med bön, omtanke och gåvor. Turistkyrkan är unik i sitt slag. Den är varken församlingskyrka eller samfundskyrka, utan en ekumenisk kyrka för människor som är på resa på olika sätt. Här möts fastboende, långtidsboende och veckoboende i en längtan efter gemenskap och Gudsmöte. Det är en tillsammans-kyrka som understödjare och givare, församlingar och enskilda i Skandinavien får vara med och forma, be för och verka i. Vill du stödja arbetet med en julgåva så är postgironumret 50 06 21-8 och  SWISH nr 1230064337 , ang Puerto. 
Tack kära vänner för stöd och förböner.

Vi fem i teamet  i Puerto de la Cruz, Korsets hamn, vill önskar en God och Välsignad Jul-och Nyårshelg.

Marianne, Christer, Gunilla, Berit och Gunnar 

   

Gudstjänst

Söndagar kl 10-11 möts vi till gudstjänst och därefter samlas vi i Glashuset för kyrkfika. Första söndagen i varje månad avslutas gudstjänsten med nattvardsfirande.

"Go` kväll"

Onsdag och lördag kl 19 är Du välkommen till en samling med varierat innehåll. Föredrag, "livsberättelser" och intervjuer blandas med mycket sång och musik. Efter samlingen fortsätter gemenskapen vid fikaborden.

Högst personligt

Vårt samtalsrum är öppet för Dig som känner behov av någon som lyssnar och vill föra ett lågmält samtal. Kontakta någon i teamet. Vår pastor har tystnadsplikt.

 

Morgonbön i kyrkan

Välkommen till morgonbön i Turistkyrkan, onsdagar kl 09.30. En stund av bibelläsning, bön och stillhet.

Serverat....

Måndag-onsdag och fredag-lördag mellan 10.30-13 är kaffebordet dukat. Kaffe, the och hembakat kan du njuta av medan du läser tidningen, samtalar med goda vänner eller kollar dina email och annat på Internet via vår WiFi. Är du läshungrig finns det litteratur att låna i biblioteket.

Torsdag mellan 12.00-14.30 serveras grönsakssoppa/ärtsoppa med pannkaka.

 

Dockor för UNICEF

Även denna säsongen kommer vi på onsdag förmiddagar att tillverka tygdockor till förmån för UNICEFs vaccinationsprojekt för barn i u-länder.
Välkommen att dela gemenskap och göra en viktig insats för världens barn.

 

Vandringar i berg och dal

På fredagar planerar vi kortare eller längre vandringar i grupp. Vi reser med kollektivtrafiken till lämplig plats för att under några timmar vandra i härlig miljö. Deltagare tar med egen förtäring och betalar för bussen. En gåva till Turistkyrkans är vi tacksamma för.

Aktuell information om vandringarna hittar du på Turistkyrkans anslagstavla.

 

Veckoprogram

Måndag
10.30-13.00 Café

Tisdag
1
0.30-13.00 Café
11.00-13.00 Docktillverkning för UNICEF 

Onsdag
09.30 Morgonbön i kyrkan
10.30-13.00 Café
19.00  "Go´kväll" med livsberättelser, sång och musik, Servering.

Torsdag
10.30-13.00 Café
Sopplunchen 12-14.30

Fredag
10.30-13.00 Café
-"Vandring i berg och dal" se affischering vid kyrkan och info på 
hemsidan.

Lördag
10.30-13.00 Café
19.00 "Go´kväll" varierat innehåll. Servering.

Söndag
10.00-11.00 Gudstjänst, efteråt kyrkfika i Glashuset.

© Skandinaviska Turistkyrkan