Lavaströmmen stannade.

Den 18 november 1909 fick Teneriffas vulkan Chinyero ett utbrott, det senaste på ön, ett utbrott som varade i tio dygn och förskräckte invånarna i kommunen Santiago del Teide, där vulkanen befinner sig.
Enligt muntliga berättelser och historieskrivare skedde ett mirakel den dagen. Chinyero spydde eld och lava som rann ner mot invånarnas bebyggelse i den lilla byn Arguayo i Santiago del Teide och hotade att döda och förstöra. Många invånare begav sig skräckslagna till kusten med sådan brådska att de lämnade boskap och husdjur efter sig och dörrarna på vid gavel. De som stannade kvar tog mod till sig, bar figuren av den korsfäste Jesus och jungfru María, som pryddes med kvinnornas juveler, i procession och ställde sig framför floden med lava som närmade sig medan de bad. Undret skedde, lavaströmmen stannade några meter ifrån invånarna.
Den 22 februari 2019 utgick en vandring från Turistkyrkan med mål byn Araguayo och platsen där lavaströmmen stannade. Det blev en dagsvandring i stålande sol, med hög klar luft , blommande mandelblomsträd och fantastiska vyer.Tillbaka
 
© Skandinaviska Turistkyrkan