Verksamhetsrapport 2019-2020

Verksamhetsrapport (rev) för säsongen 2019-2020

 

Säsongen startade 20 oktober med gudstjänst och kyrkkaffe. Teamet bestod under hösten av Marianne och Christer Andréas, Maggan och Ingvar Alnervik samt Gunilla Andersson. I uppstarten hade teamet också god hjälp av Rune Burgén. 

 

 

Första veckan hämtades en billast full med allt från bokföring till våffeljärn från lokalen i Las Americas. Veckan efter kom pastor Ken Cumming med bilen full-lastad med sångböcker, flaggor och annat från Las Americas. 

 

I slutet av oktober var fredagsvandringar, dockverkstad och ärtsoppeluncher igång. Gästerna strömmade till. Diskussioner om att bygga studio på taket fördes liksom om att ersätta de tunga kyrkbänkarna med enhetliga stolar. Kyrklokalen möbleras om flera gånger i veckan. En överenskommelse med styrelsen gjordes om att starta en insamling till stolar. Gäster och sponsorer erbjöds köpa en stol till priset av 40 €. Under säsongen kom många gåvor från olika håll, bl.a. från en trogen gäst som önskade sig stolar till sin högtidsdag istället för presenter. En dam som varit i Puerto en längre tid avslutade vistelsen med att lämna 40 EU med orden. "Turistkyrkan har betytt så mycket för mej den här tiden. Jag vill gärna tacka och tänka att jag framgent har en plats i den här lilla kyrkan."

Spanska församlingen erbjöd sig köpa kyrkbänkarna och de rosa stolarna för 1000 € . 

De ombesörjde också att hämta såväl stolar som bänkar. Under julen köptes, till ett specialpris, 48 stolar som levererades till kyrkan i januari. Det har inneburit ett enhetligt möblemang, samt förbättrad arbetsmiljön för team och medarbetare. 

I december gästade ordförande Karl-Georg Winberg Puerto de la Cruz. Han intervjuades under lördagkvällen av Marianne Andréas och gav en hälsning i söndagens gudstjänst, ett uppskattat besök.

 

Vid årsskiftet axlade Berit och Gunnar Fhager ansvaret som medarbetarpar. Maggan och Ingvar tackades för sitt gedigna arbete i programverksamhet, café-verksamhet och arbete med fastigheten samt som uppskattade team-medlemmar. 

 

Januari-mars innebär högsäsong för Turistkyrkan i Puerto de la Cruz. Då strömmar vintertrötta nordbor till Teneriffa och många söker sig till Turistkyrkans café om dagarna och till kvällssamlingarna på onsdagar och lördag. Det blev ärtsoppe-rekord en torsdag när vi serverade nästan hundra personer med sopplunch. Sopporna tog slut men pannkakorna räckte till alla. Gudstjänsterna på söndagar kl. 10.00 var välbesökta. Sista lördagen i januari och februari bjöds det in till internationella allsångskvällar ”Sing along”. Alla kyrkans språkgrupper sjöng tillsammans och det var stor glädje.

 

25 februari drabbades Teneriffa av corona-viruset.  1 000 turister på ett hotellet i Adeje på södra Teneriffa sattes i karantän. Många trodde att det skulle gå att begränsa smittan. Livet fortsatte ungefär som vanligt till mitten av mars.

 

3 mars kom teamledarna  från de tre turistkyrkorna på Gran Canaria till Puerto de la Cruz för ett heldagssammanträde tillsammans med delar av styrelsen. Det blev en visning av kyrkan från källare till tak och samtal om viktiga spörsmål för den fortsatta verksamheten. 

 

Den 14 mars skulle vi ha besök av Dan Åhdal som skulle tagit båt från Gran Canaria och haft musikprogram på lördagkvällen. Efter samråd beslöts att ställa in hans besök. Oro låg i luften för att ev. reseförbud skulle komma. Det visade sig vara ett klokt beslut. På lördagen kungjordes nödläge för Spanien inkl. Kanarieöarna, utegångsförbud från midnatt.

 

Musikkvällen som var annonserat den 14 mars blev annorlunda. Det blev en innerlig musikgudstjänst som avslutades med förbön. På söndagen samlades vi till avslutande gudstjänst. Det blev ett hastigt och dramatiskt avslut och uppbrott från denna säsongen. 

Vi är glada för det stöd vår styrelserepresentant, Gun-Britt Olofsson, gav oss i detta skede. Hon bistod oss med handlingskraft, så att vi köpte biljetter för hela teamet till nästkommande vecka. Norwegian ställde sedan in det flyget med kort varsel. Resebyrån som vi anlitat försökte hjälpa oss med nya biljetter men också de resorna ställdes in. Som genom ett under hittade vi, efter en bönestund, biljetter till fredagsflyg över Köpenhamn. Biljetterna bokades genom resebyrån och från Köpenhamn tog vi tåg till Göteborg. 

 

Ekonomin vände från plus till minus genom pandemin. Det förkortade säsongen, det hastiga uppbrottet och minskade hyresintäkter gör att verksamheten än mer är beroende av gåvogivare. De många bevis på uppskattning från turister och gäster ger hopp och tro för framtiden.

 

Det finns anledning att tacka Gud för ännu en välsignad säsong i  Puerto de la Cruz. Många människor har sökt sig till kyrkan för att få en kopp kaffe, ett samtal, förbön, gemenskap, delaktighet i program och gudstjänster. Turistkyrkan är en viktig mötesplats och missionsstation på Teneriffa.

 

Tjörn juli 2020

 

Marianne Andréas   

 

 Stöd vårt arbete

Vill du ge en gåva för att stödja Turistkyrkans arbete så använd 

Plusgiro är 50 06 21-8, ange Puerto de la Cruz eller 

Swich  123 648 36 48   ange Puerto-stöd
 
        Tack för att du är med och uppmuntrar arbetet!
  

Gudstjänst

Söndagar kl 10-11 möts vi till gudstjänst och därefter samlas vi i Glashuset för kyrkfika. Första söndagen i varje månad avslutas gudstjänsten med nattvardsfirande.

"Go` kväll"

Onsdag och lördag kl 19 är Du välkommen till en samling med varierat innehåll. Föredrag, "livsberättelser" och intervjuer blandas med mycket sång och musik. Efter samlingen fortsätter gemenskapen vid fikaborden.

Högst personligt

Vårt samtalsrum är öppet för Dig som känner behov av någon som lyssnar och vill föra ett lågmält samtal. Kontakta någon i teamet. Vår pastor har tystnadsplikt.

 

Morgonbön i kyrkan

Välkommen till morgonbön i Turistkyrkan, onsdagar kl 09.30. En stund av bibelläsning, bön och stillhet.

Serverat....

Måndag-onsdag och fredag-lördag mellan 10.30-13 är kaffebordet dukat. Kaffe, the och hembakat kan du njuta av medan du läser tidningen, samtalar med goda vänner eller kollar dina email och annat på Internet via vår WiFi. Är du läshungrig finns det litteratur att låna i biblioteket.

Torsdag mellan 12.00-14.30 serveras grönsakssoppa/ärtsoppa med pannkaka.

 

Dockor för UNICEF

Även denna säsongen kommer vi på onsdag förmiddagar att tillverka tygdockor till förmån för UNICEFs vaccinationsprojekt för barn i u-länder.
Välkommen att dela gemenskap och göra en viktig insats för världens barn.

 

Vandringar i berg och dal

På fredagar planerar vi kortare eller längre vandringar i grupp. Vi reser med kollektivtrafiken till lämplig plats för att under några timmar vandra i härlig miljö. Deltagare tar med egen förtäring och betalar för bussen. En gåva till Turistkyrkans är vi tacksamma för.

Aktuell information om vandringarna hittar du på Turistkyrkans anslagstavla.

 

Veckoprogram

Måndag
10.30-13.00 Café
11.00-13.00 Docktillverkning för UNICEF 

 
Tisdag
1
0.30-13.00 Café

 

Onsdag

09.30 Morgonbön i kyrkan

10.30-13.00 Café

19.00  "Go´kväll" med livsberättelser, sång och musik, Servering.


Torsdag
Sopplunch 12.00-14.30

Fredag
10.30-13.00 Café
-"Vandring i berg och dal" se affischering vid kyrkan och info på 
hemsidan.

Lördag
10.30-13.00 Café
19.00 "Go´kväll" varierat innehåll. Servering.

Söndag
10.00-11.00 Gudstjänst, efteråt kyrkfika i Glashuset.

© Skandinaviska Turistkyrkan