Rapport från en ö i karantän

Rapport från en ö i karantän.

Det är väldigt lugnt och stilla i hamnstaden Puerto de la Cruz på ön Teneriffa. Jag går upp på kyrkans tak och tittar över staden. Inte många bilar, ett fåtal bussar och nästan inga människor. Vulkanen Teide tronar med sina 3 718 meter över staden och havet rullar in mot öns alla stränder precis som vanligt men ändå är sig inget likt.
Utegångsförbudet har slagit till med full kraft.
Det patrullerar högtalarbilar genom staden gator och gränder med utrop på olika språk till invånarna att hålla sig hemma, att inte gå ut mer än i absolut nödvändiga situationer. Det annonseras höga böter eller fängelse för den som bryter mot utegångsförbudet. Det är tillåtet att gå från och till jobb, att gå till livsmedelsaffär, apotek och bank, att hjälp till på vårdinstanser och hjälpa särskilt utsatta personer. Men där tar det stopp. Det är uttryckligen förbjudet att promenera och vistas utomhus för fritidsaktiviteter. Endast hundägare är undantagna, de får rasta sina hundar. Ack, att man hade en hund. Stränderna ligger öde och tysta, strandpromenaderna är tomma och övergivna.
Vid mataffären där vi brukar handla står det vakter vid ingången. Människorna köar med en meters mellanrum. Vakten släpper in två åt gången. Hyllorna är alltjämt fyllda med matvaror men toapappret är slut.
Varför hamstrar man toapapper? undrar jag.
Hur kunde allt förändras över en natt?
I lördagsmorse samlades Turistkyrkans team till planerings-och frukostmöte hos husmor Gunilla. En stor punkt på dagordningen var corona-viruset och dess inverkan på verksamheten men en lika stor punkt var planering för veckans sammankomster, gudstjänster, vandringar och caféverksamhet. Inte visste vi att innan dagen var slut skulle beslut har tagits om att stoppa all verksamhet och att söndagens gudstjänst skulle bli den sista för säsongen. Rykten gick på förmiddagen om att Spaniens regering skulle försätta landet i nödläge. Under dagen kom meddelande att hela Spanien försätts i nödläge. Innebörden tydliggjordes när undantagstillstånd tillkännagavs för landets 48 miljoner människor. I Turistkyrkan ändrades programmet till en kväll med temat ”Mod och hopp”. Det gavs tillfälle till ljuständning och förbön.
Skandinaver som är oroliga över hemresa, över framtiden, över sin situation hör i dessa dagar av sig till oss på olika sätt. Skandinaviska Turistkyrkan på Teneriffa har blivit en jourkyrka. Varje kväll klockan 19.00 går vi ut på balkongen eller upp på taket och applåderar all vårdpersonal som arbetar inom sjukvården. Vi ser grannar vi aldrig sett, vinkar åt människor på samma gata och dem längre bort. Hur tillbringar vi dagarna. Vi börjar dagen med morgonbön och sen halv-tio kaffe. Sedan finns det olika sysslor, alltifrån att måla staket till att stryka in tvätt.
Vi har kontakt med ambassaden och UD och följer händelseutvecklingen noga. Vi hoppas, liksom alla skandinaver, att få komma hem så snart som möjligt. Imorse läste vi tillsammans Psaltarpsalmen 91. Vi förlitar oss på att vi är under den Högstes beskydd.

Marianne Andréas

pastor och teamledare

Stöd vårt arbete

Vill du vara med och stödja Turistkyrkans arbete så kom och hälsa på, skriv ett brev, be en bön, ge en gåva.

Nya swish-numret till Turistkyrkan i Puerto de la Cruz är 123 648 36 48.

Plusgiro är 50 06 21-8, ange Puerto de la Cruz.

Tack för att du är med och uppmuntrar arbetet!

Gudstjänst

Söndagar kl 10-11 möts vi till gudstjänst och därefter samlas vi i Glashuset för kyrkfika. Första söndagen i varje månad avslutas gudstjänsten med nattvardsfirande.

"Go` kväll"

Onsdag och lördag kl 19 är Du välkommen till en samling med varierat innehåll. Föredrag, "livsberättelser" och intervjuer blandas med mycket sång och musik. Efter samlingen fortsätter gemenskapen vid fikaborden.

Högst personligt

Vårt samtalsrum är öppet för Dig som känner behov av någon som lyssnar och vill föra ett lågmält samtal. Kontakta någon i teamet. Vår pastor har tystnadsplikt.

Morgonbön i kyrkan

Välkommen till morgonbön i Turistkyrkan, onsdagar kl 09.30. En stund av bibelläsning, bön och stillhet.

Serverat....

Måndag-onsdag och fredag-lördag mellan 10.30-13 är kaffebordet dukat. Kaffe, the och hembakat kan du njuta av medan du läser tidningen, samtalar med goda vänner eller kollar dina email och annat på Internet via vår WiFi. Är du läshungrig finns det litteratur att låna i biblioteket.

Torsdag mellan 12.00-14.30 serveras grönsakssoppa/ärtsoppa med pannkaka.

Dockor för UNICEF

Även denna säsongen kommer vi på onsdag förmiddagar att tillverka tygdockor till förmån för UNICEFs vaccinationsprojekt för barn i u-länder.
Välkommen att dela gemenskap och göra en viktig insats för världens barn.

Vandringar i berg och dal

På fredagar planerar vi kortare eller längre vandringar i grupp. Vi reser med kollektivtrafiken till lämplig plats för att under några timmar vandra i härlig miljö. Deltagare tar med egen förtäring och betalar för bussen. En gåva till Turistkyrkans är vi tacksamma för.

Aktuell information om vandringarna hittar du på Turistkyrkans anslagstavla.

Veckoprogram

11.00-13.00 Docktillverkning för UNICEF

0.30-13.00 Café

09.30 Morgonbön i kyrkan

10.30-13.00 Café

19.00  "Go´kväll" med livsberättelser, sång och musik, Servering.

Sopplunch 12.00-14.30

10.30-13.00 Café
-"Vandring i berg och dal" se affischering vid kyrkan och info på
hemsidan.

10.30-13.00 Café
19.00 "Go´kväll" varierat innehåll. Servering.

10.00-11.00 Gudstjänst, efteråt kyrkfika i Glashuset.